Etkinlik Bilgileri
Fabrika direnişlerinden film setlerine bir ömür: M. Ziya Ülkenciler Türkiye’de sinema alanında “sanat yönetmenliği” branşına eşik atlatan, Türkiye’nin en çok ödül alan sanat
Etkinlik Bilgileri
Fabrika direnişlerinden film setlerine bir ömür:
M. Ziya Ülkenciler
Türkiye’de sinema alanında “sanat yönetmenliği” branşına eşik atlatan, Türkiye’nin en çok ödül alan sanat yönetmeni olan Mustafa Ziya Ülkenciler’i 5 Mayıs 2023’te sonsuzluğa uğurlamıştık. Bu branştaki üretkenliğinin ötesinde fotoğraf ve resim sergileri de açmış, tiyatro oyunlarına dekorlar hazırlamış, kendi yazdığı kimi senaryolarla kısa filmler çekmiş, üretken bir sanatçıydı M. Ziya Ülkenciler.
Türkiye onu bu üretkenliği ile tanıdı ve önemsedi.
Bununla birlikte M. Ziya’nın oldukça renkli, ilginç ve bazıları için belki şaşırtıcı gelebilecek başka türlü bir “kişisel tarihi” vardı. Bu kişisel tarih, aslında Türkiye’de sosyalist ve devrimci hareketin toplumsallaşma, ölçek büyütme yıllarına denk gelen bir toplumsal / siyasal karakter de taşıyordu. Gençliği, sanat alanından bütünüyle başka bir yatakta akmış, 1960 ve ‘70’li yıllarda Türkiye’de işçi hareketinin filizlendiği ve boy attığı fabrikalarda bilfiil çalışarak, pek çok grevi ve direnişi örgütleyerek olgunlaşmıştı.
M. Ziya’yı uğurlamamızın üzerinden geçen bir yılın ardından, kendisini, yukarıda çizdiğimiz ufuk doğrultusunda anmayı uygun ve gerekli bulduk. Ona yakışacak şekilde, 1980’li yıllarda başlayan sanat serüveninin, memleketin emekçi halkının ve sosyalist hareketinin serüveniyle nasıl iç içe geçtiğini; Mihri Belli, Rasih Nuri İleri gibi isimlerle Atıf Yılmaz, Tunç Okan, İlyas Salman gibi isimlerin bu ömürde nasıl bir araya geldiklerini ortaya koymayı hedefledik.
Moderatör: Çağrı Kınıkoğlu
Konuşmacılar:
Doğan Ülgenci
Aydemir Güler
Zaman
24 Nisan 2024 Çarşamba 19:30
SALON
Ruhi Su Salonu